Járda és út jégtelenítés – kérdések és válaszok – Robotház honlap

Járda és út jégtelenítés – kérdések és válaszok

Sokan hallottak már a kültéri felületek fűtéssel történő jégtelenítéséről, de sem a műszaki megoldásról, sem a költségekről nem tudnak sokat. Nekik próbálunk segíteni.

Mivel lehet fűteni a járó felüleletet?

A kiépítés szempontjából legegyszerűbb az elektromos fűtés. Lehetőség van azonban arra is, hogy az épület fűtési rendszererére csatlakoztatva, meleg vízzel fűtsük.

Mekkora teljesítményre van szükség?

Ez alapvetően a fűtött felület nagyságától és az útfelület minőségétől (anyag, fűtőkábelek mélysége) függ. Négyzetméterenként azonban 200-300 Wattal kell számolni.

Jó-jó, de hány négyzetméterre van szükségem?

Természetesen ez egyéni igénytől, a terep viszonyoktól is függ. Lehetőség van arra, hogy csak a keréknyomot fűtsük. Tehát például egy 10 m hosszú rámpa esetében kétszer fél méterrel számolva összesen 2×0,5mx10m azaz 10m2-rel kell számolni. Ebben az esetben a teljes teljesítmény 2-3 kiloWatt. De ha a teljes – mondjuk 3 m széles – lehajtót akarom hó és jégmentesen tartani, akkor 30m2-ről illetve 6-9 kW-ról van szó.

Lehet csak akkor fűteni, amikor ki akarok hajtani?

Nem. Ez a fűtő teljesítmény arra elég, hogy amikor csapadék van és hideg (fagypont vagy az alatt), akkor folyamatos fűtéssel jégmentesen tartsa a felüleletet. Ha már lefagyott és esetleg már 10-20 cm hó takarja, akkor már ezzel nem tudjuk leolvasztani.

Ki kapcsolja be a fűtést?

Az út felületbe érzékelőt kell építeni. Ezen érzékelő jele alapján, a vezérlő automatika akkor kapcsolja be a fűtést amikor csapadék van (eső, hó akár dér) és hideg van (tipikusan 2 C° alatt).

Na de mennyibe fog ez nekem kerülni?

A költségek két részből állnak:

  • Egyszeri beruházási költség (fűtő kábel, vezérlő, a szükséges áram vagy gépészeti teljesítmény biztosítása, a felület megfelelő kialakítása, szerelési munkadíj).
  • Üzemeltetési költség (alapvetően a szükséges energia költsége).

A beruházási költségekre a legegyszerűbb szakcégtől (ez a garancia és a megbízható működés miatt is fontos) ajánlatot kérni.

Az energia költség nehezen becsülhető. Hiszen ha enyhe a tél, keveset fog üzemelni, ha sok a csapadék és hideg van, akkor sokat. Függ attól is hogy a hőt hogyan állítjuk elő? Hálózati árammal, esetleg hőszivattyúval? Hálózati áramot feltételezve, a  fenti példánkban említett 10m2 esetén a  szükséges 2-3 kw óránként kb. (bruttó) 80-120 Ft.